I augusti gjorde jag tårtor till både svärmors och min brors födelsedagar. Min bror beställde pinocchiotårta så jag gjorde den efter Pernilla Wahlgrens recept. Till svärmor hittade jag på en tårta själv. Som botten blev det en kladdkaka med glasyr. Ovanpå blev det hallonmousse, med våra egna hallon. Och det receptet ska jag bjuda på idag!
Kladdkaka de luxe
150g smält smör
2 ägg
2,5dl socker
1 msk vaniljsocker
5 msk kakao
1,5 dl mjöl
Rör ihop alla ingredienser. Smörj och bröa en form med löstagbar botten. Grädda i 150grader i 25-30 minuter. (När vi hade varmluftsugn räckte det att grädda drygt 20 minuter!)
Glasyr:
50g smör
1 tsk mjöl
2 msk socker
3 tsk kakao
1 dl grädde
Koka ihop alla ingredienser. Låt småkoka tills det tjocknar. Häll glasyren över kakan och låt svalna.
Jag googlade på hallonmousse och hittade det här receptet:
5 dl | hallon |
1,25 st | gelatinblad |
0,75 dl | socker |
1 tsk | vaniljsocker |
2,5 dl | vispgrädde |
GÖR SÅ HÄR
1. Koka ihop hallon och socker till en tjock sås.
2. Sila såsen så att kärnorna försvinner.
3. Blötlägg gelatinet och rör ner i den varma såsen.
4. Låt såsen svalna och rör sedan ner vaniljsockret.
5. Vispa grädden.
6. Blanda försiktigt ner hallonsåsen i grädden.
7. Fördela i 4-6 portionsglas och låt stå i kylskåp minst två timmar.
Jag hoppade såklart över steg 7 och moussen hamnade istället på kladdkakan:)
Sen tog tiden slut så det blev ganska fantasilös garnering på tårtan:P
Lät jätte gott, hallon och choklad passar bra ihop. Jag brukar göra kladdkakemuffins med glasyr på :) (inte hallon den andra)
SvaraRadera